Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Τα πρώτα μας βήματα!


ΓΕΜΙΣΜΑ - ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ



* Κατ' αρχήν πρέπει να έχουμε π' όψιν μας ότι δεν γεμίζουμε μια καινούργια πίπα με το πρώτο άναμμα κατευθείαν μέχρι την κορυφή του μπολ. Τις πρώτες φορές αρχίζουμε με μικρή ποσότητα καπνού από τη βάση του μπολ και ανεβαίνουμε σταδιακά, ώστε η φωτιά να έρθει σταδιακά στο μπολ. Κατά τη διάρκεια του γεμίσματος, ρίχτε τον καπνό απαλά στο μπολ χτυπώντας ελαφρά το πολ. Την ιδανική πυκνότητα του καπνού θα την βρείτε με τον χρόνο. Ίσως χρειαστεί να πιέσετε τον καπνό. Με το ειδικό εργαλείο, εάν είναι αραιός ή να τον αραιώσετε εάν είναι πολύ πυκνός. Η ιδανική πυκνότητα είναι αυτή που δεν ρουφάμε αέρα καλά και δεν πιάνεται ο λαιμός μας ρουφώντας. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε σπίρτα. Η φωτιά του σπίρτου είναι ειδικά για τους νέους καπνιστές ιδανική. Γιατί ο καπνός καίγεται στην ιδανική θερμοκρασία.

* Ανάψτε την πίπα όσες φορές χρειαστεί. Ο καπνός της πίπας δεν πρέπει να καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί χάνουν ένα μεγάλο μέρος της γεύσης. Με τον χρόνο σχηματίζεται ένα προστατευτικό στρώμα κάρβουνου που παρεμβάλλεται. Επίσης, τον πρώτο μήνα καλό είναι να την καπνίζουμε μόνο μέσα σε κλειστούς χώρους, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την θερμοκρασία της.

* Πόσες πίπες είναι απαραίτητες σ' ένα καπνιστή; Όσες θέλει και όσες "αντέχει η τσέπη του". Το μίνιμουμ είναι επτά, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας. Και αυτό γιατί η πίπα κουράζεται και "στομώνει" με τη χρήση. Μετά από μια μέρα χρήσης είναι απαραίτητο να αερίζεται και να στεγνώνει 2-3 ημέρες. Κι ανάμεσα σε δύο καπνίσματα είναι καλό να αφήνουμε να περάσουν μερικές ώρες. Όλες οι πίπες έχουν ένα βιομηχανικό προστατευτικό στρώμα όταν τις αγοράζετε. Όσες δεν έχουν χρειάζονται ένα λεπτό στρώμα μελιού στην αρχή.

* Να ξεκινάτε πάντα με μια καθαρή, ξηρή πίπα. Μια πίπα που είναι λερωμένη με τα αποκαΐδια του χθεσινού μισοκαμμένου καπνού ή μια πίπα που δεν είχε την ευκαιρία να αναπνεύσει μετά το τελευταίο κάπνισμα, θα έχει πικρή γεύση και θα είναι τραχιά. Γι' αυτό, συνηθίστε να καθαρίζετε την πίπα σας μετά από κάθε κάπνισμα, βάλτε την πίσω στο ράφι με το επιστόμιο προς τα επάνω και αφήστε την για 24 ώρες πριν να την ανάψετε ξανά.

* Σιγουρευτείτε ότι ο καπνός σας έχει την κατάλληλη υγρασία. Εκτός του ότι μπορείτε να αγοράσετε τον καπνό σας φρέσκο σε σακουλάκι και να τον διατηρήσετε σφραγισμένο, είναι πολύ εύκολο να αφήσετε τον καπνό να γίνει πολύ ξηρός. Αυτό σημαίνει ότι θα καεί ζεστός, κάτι το οποίο δεν θεωρείται καλό για σας ή για την πίπα σας. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί εάν ο καπνός σας είναι πολύ υγρός. Ο υγρός καπνός είναι δύσκολο να διατηρηθεί αναμμένος, δεν θα ανάβει εύκολα, και θα προκαλέσει το σκληρότερο φύσημα, δημιουργώντας έτσι μια ζεστότερη ροή καπνού που εισέρχεται στο στόμα σας. Αυτός δεν μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περνάτε το ελεύθερο απόγευμά σας μπροστά στο τζάκι! Οι ιδανικές συνθήκες για τον καπνό πρέπει να είναι περίπου 70% υγρασία και αποθηκευμένος στους 18 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να διατηρήσει αυτά τα δύο σταθερά όλο τον καιρό.

* Να γεμίζετε την πίπα σας σωστά. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για το "δάγκωμα της γλώσσας". Όπως και με την μη σωστή ύγρανση, το να μην γεμίζετε την πίπα πολύ χαλαρά ή πολύ συμπυκνωμένα θα προκαλέσει το ζεστό του κάψιμο. Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι για το γέμισμα της πίπας, ο παρακάτω είναι αυτός που συνιστώ: Ξεκινήστε στάζοντας χαλαρά αρκετό καπνό για να γεμίσετε το μπολ. Τότε, χτυπήστε το μπολ με το δάχτυλό σας για να καθίσει ο καπνός. Ακολούθως, με το δάχτυλό σας ή με ένα εργαλείο ειδικό για πίπα, απαλά συμπιέστε τον καπνό κάτω μέχρι να έχει μια ικανή πυκνότητα. Επαναλάβετε δύο ή και περισσότερες φορές ή μέχρι να γεμίσει το μπολ. Τότε, ανάψτε την και απολαύστε το κάπνισμά σας. Ανάψτε την πίπα σας μόνο ε ένα ξύλινο σπίρτο ή ένα αναπτήρα αερίου. Μην χρησιμοποιείτε αναπτήρα βενζίνης γιατί αναδίδει μια χημκή μυρωδιά και μια γεύση που θα μεταφερθούν στον καπνό της πίπας σας. Το ξύλο καίγεται καθαρό, όπως και το αέριο, χωρίς μυρωδιά ή γεύση. Παρόλα αυτά, το αέριο καίγεται πιο ζεστά από ένα ξύλινο σπίρτο, έτσι ώστε θα πρέπει να είστε προσεκτικός να μην μαυρίζετε το μπολ σας. Να είστε προετοιμασμένοι να ανάβετε την πίπα σας συχνά. Για κάποιο λόγο, πολλοί καπνιστές πίπας πιστεύουν ότι είναι αρχάριος αυτός που θα χρησιμοποιήσει περισσότερα από 1-2 σπίρτα για να ανάψει την πίπα του. Χρησιμοποιούνται συχνά 10 σπίρτα ή και περισσότερα για να ανάψει μια πίπα. Έτσι, ηρεμήστε και ανάψτε την όσο συχνά χρειάζεται. Ο παρασκευαστής σπίρτων θα σας λατρέψει.

* Μην φοβάστε να χρησιμοποιείτε καθαριστικά πίπας. Πότε-πότε η πίπα σας μπορεί να "κελαρύζει" όταν καπνίζετε. Αυτό προκαλείται από την υγρασία που μαζεύεται στο κάτω μέρος του μπολ, ή στην κλίση της πίπας. Μην ανεχτείτε αυτόν τον ερεθιστικό θόρυβο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Απλά, σκουπίστε με ένα καθαριστικό πίπας. Εναλλάσσετε τις πίπες σας. Δεν πρέπει να καπνίζετε την ίδια πίπα δύο συνεχόμενες ημέρες. Δώστε στην πίπα σας την ευκαιρία να στεγνώσει και α ξεκουραστεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε περισσότερες από μία πίπες. Φυσικά, ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πολλές πίπες.

* Ποτέ μην προσπαθήσετε να διαχωρίσετε μια πίπα που είναι ακόμη ζεστή. Η θερμοκρασία κάνει το επιστόμιο να μεγαλώσει σε μέγεθος και η προσπάθειά σας να το τραβήξετε έξω από τον ξύλινο λαιμό της πίπας όταν βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ράγισμα και σπάσιμο. Αφήστε την πίπα να κρυώσει εντελώς πριν μετακινήσετε το επιστόμιο από το μπολ για καθάρισμα.

* Μην αφήνετε τις πίπες στον ήλιο και να αποφεύγετε να καπνίζετε στο αυτοκίνητο με τελείως ανοιχτό παράθυρο γιατί ο κρύος αέρας με πίεση καταστρέφει το ξύλο της πίπας που είναι θερμό. Όταν καπνίζετε μια νέα πίπα για πρώτη φορά, βάλτε ένα λεπτό στρώμα μελιού στο εσωτερικό του μπολ με το δάχτυλό σας. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία κρούστας η οποία είναι απαραίτητη για δροσερό κάπνισμα που δεν θα κάψει το μπολ σας.

* Για να επιτύχετε ύψιστη ευχαρίστηση από την πίπα σας, αφήστε τουλάχιστον 1 ώρα να ηρεμήσει και απολαύστε την. Έχετε όσο χρόνο θέλετε να προετοιμάσετε σωστά και να ανάψετε την πίπα σας... Χαλαρώστε & Απολαύστε το νέο σας ταξίδι στο κόσμο του καπνού & της καπνοσύριγγας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.